Call Center - Ajutor & Detalii / Orange-0751.282.105 / Cosmote-0760.383.919 / Vodafone-0735.240.346 / - Biroul Tehnic 0735240347 - 0760383918 - fix / fax 0378106868  | 

SITE MAP  |  CONTACT si comenzi

  
  
  
  

INSTRUCTIUNI FOLOSIRE SEMINEU

 

INCEPEM CU ,,CE ESTE COMBUSTIA,,

Combustia reprezinta o reactie chimica intre orice combustibil bazat pe carbon si oxigen, de unde rezulta caldura si elimina bioxid de carbon si monoxid de carbon.


Combustia ideala C + O2=CO2 + caldura. 

Combustia in situatie des intalnite este C + 1/2O2=CO + caldura.

In semineele care folosesc dubla combustie se trimite in partea de sus a focarului un plus de oxigen, care ajuta semnificativ flacara. Sunt beneficii clar superioare: randamentul termic marit, un consum mai redus de combustibil, fumul este mult mai curat astfel incat emisiile de monoxid de carbon-nociv pentru mediu sunt mult reduse. Fenomenul de post-combustie(afterburn) nu se realizeaza oricum, ci doar in semineele ale caror focare au fost gandite si proiectate in acest sens si unde fluxul de oxigen secundar parcurge un traseu de preincalzire care urmeaza sa intre in zona de ardere la o inaltime corecta, unde se combina cu monoxidul de carbon creat din arderea initiala si la anumite focare, unde se lasa un spatiu de aspiratie in zona superioara de etansare a geamului vitroceramic. Vizual acest fenemen se vede prin geamul semineului astfel, deasupra flacarii principale se creeaza valuri vioaie de foc.Alegerea semineului  ESTE IMPORTANTA!

 
Principiul de functionare pentru focarele inchise se bazeaza pe convectia aerului: circuland de jos in sus pe langa focar,aerul se incalzeste si se ridica in hota de unde este evacuat prin grile in incapere. 

Pentru focare cu ventilatie FORTATA , un ventilator preia aerul proaspat (recomandat de la nivelul pardoselii incaperii) si il trimite fortat sa circule printr-un sistem constructiv ce inconjoara focarul preluand in acest caz cea mai mare parte a caldurii emanate si ajungand printr-un sistem de tubulatura in spatiile dorite.

In documentatia de specialitate gasim reguli clare care ne conduc la forma si dimensiunea corecta a focarului astfel incat sa nu avem scapari de fum in ambientul semineului.

In realitate, "inima" semineului este cosul de fum, care trebuie studiat bine pentru a fi siguri ca asigura depresiunea necesara evacuarii fumului, facand astfel ca scopul semineului si formei focarului sa fie acela de a produce un foc al carui fum sa fie extras in conditii perfecte. 

 

 


Pentru a intelege care este forma focarului cea mai adaptata trebuie sa avam cateva cunostinte de aerodinamica si termodinamica. In primul rand fluxul de aer care faciliteaza combustia si care trece prin materialul combustibil depinde de constructia focarului de modul de asezare al lemnelor in timpul arderii influentand astfel rapiditatea arderii, temperatura fumului si evacuarea acestuia. in al doilea rand trebuie asigurata admisia de aer proaspat oxigenat si cantitatea care se amesteca cu gazul de combustie din focar, producand astfel un amestec optim de evacuare in focar si cosul de fum. Un bun tiraj e asigurat de constructia focarului care trebuie sa asigure amestecul optim intre cele doua elemente enumerate. 


Siguranta functionarii unui semineu e intotdeauna suma mai multor factori. Primul aspect este legat de alegerea focarului:un focar eficient, sigur si bine construit e baza unei functionari corecte; in al doilea rand trebuie facuta cu maxima atentie corelarea intre tipologia focarului si cea a cosului de fum, astfel incat calculatia acestuia sa fie facuta corect si fara compromisuri; in al treilea rand e important sa se inteleaga ca nu exista un "semineu bun pentru toti", astfel incat oricare dintre ele se personalizeaza functie de locul de amplasare, de pozitia fata de cosul de fum, de tipo-dimensiunea casei, de rolul termic si estetic dorit de fiecare.

Astazi oferta de seminee este foarte vasta, astfel incat producatorii tind spre forme din ce in ce mai extravagante, lasand in urma rolul principal al semineului si modelele clasice consacrate si bine definite in timp. Sa nu uitam rolul din totdeauna al semineului, acela de a incalzi cu inalta eficienta aducand o economie energetica in respectul naturii, functionand fie  cu lemne, fie cu brichete din rumegus. Concluzionand, semineul trebuie ales astfel incat sa fie placut estetic, sa contina un focar adaptat la imbracamintea exterioara si sa fie racordat la un cos de fum sigur si eficient.

Este bine sa va adresati firmelor specializate in domeniu, care pot asigura consiliere tehnica de specialitate si care pot asigura corelarea dintre semineu, focar si cosul de fum. Evitati constructia "pe bucati' cu firme diferite intrucat in cele mai multe cazuri apar probleme care pot fi rezolvate ulterior doar cu extracosturi.

 
Lemnul de foc un amanunt extrem de important !


Odata ales semineul si dupa ce aceasta s-a montat, e important sa avem cateva cunostinte despre lemnul care v-a fi folosit la incalzirea focarului. Lemnul, cel mai antic material folosit de om, a fost mereu utilizat si la incalzire pe langa vasta utilitate in domeniul constructiilor. E important ca lemnul folosit la incalzirea semineelor sa fie taiat in anotimpul rece; se pastreaza inlocuri uscate, aerisite natural; se taie in bucati de dimensiunea dorita adaptata la marimile focarului; se va tine cont de umiditatea acestuia care trebuie sa fie cat mai scazuta; un randament termic sporit au lemnele de esenta tare:fagul,stejarul, salcamul, care ard cu flacara mica si dureaza mai mult. O mare atentie se acorda regimului de functionare al focarului care prescrie cantitatea maxima de lemne ce se poate consuma in unitatea de timp. O suprasolicitare va duce in primul rand la posibile afectari ale structurii externe datorita temperaturilor ridicate(ingalbenirea lavabilului in zona de refulare etc), sau la dizlocarea partilor componente ale semineului. In general se recomanda un regim de circa 4-6 kg/ora,functie de capacitatea focarului si recomandarile fabricantului.

Daca consideram ipotetic puterea calorica a carpenului ca fiind 100%, atunci alte esente de lemn au urmatoarele procente din cea a carpenului: stejar=99%, artar=91%, fag=89%, mesteacan=86%, tei=80%, salcie=71%, brad=70%, arin=67%,plop=65%. Sunt preferate esentele tari care au bun randament termic si o durata indelungata de ardere.

Este total contraindicat sa se utilizeze in seminee lemnul obtinut din recuperari, cum sunt traversele de cale ferata si stalpii de lemn de la retelele de telegraf sau curent. Aceste materiele imbacsesc si infunda rapid cosul de fum si prezinta riscul de emanatii de gaze toxice.

Este foarte important sa se utilizeze in seminee lemne uscate. Nu numai ca lemnul umed arde rau, dar el impiedica degajarea caldurii si antreneaza gudroane care ancraseaza hornul. Suficient de uscat, lemnul se aprinde usor si arde fara a emana mirosuri grele.

Lemnul verde, proaspat taiat, este inutilizabil drept combustibil in seminee.

Pentru a favoriza uscarea lemnului, este de preferat ca acesta sa fie spart in bucati mari. Durata minima de uscare este dela 18 luni pana la 2 ani, in functie de conditiile de depozitare.


Reguli clare pentru utilizarea semineului !


1. Alegerea combustibilului - Arde numai lemn natural, netratat şi uscat cu un conţinut de umiditate sub 20%; acesta este lemnul tăiat şi uscat în mod corespunzător de aproximativ 2 ani.

2. Depozitarea corespunzătoare -  Depozitarea adecvata este de cea mai mare importanţă pentru menţinerea calităţii lemnului de foc. Uscarea lemnului tăiat dupa marimea dorita pentru utilizare, ar trebui să se faca in incaperi bine ventilate şi aerisite, acoperite şi protejate de ploaie şi de soare pentru un minim de 2 luni, tinand cont totusi ca că timpul de depozitare corespunzătoare este de 2 ani. Pe cat posibil lemnele sa fie depozitate în aer liber sau în camere sau pivniţe bine ventilate, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului (întotdeauna lasati fereastra deschisă, chiar şi în timpul iernii). Pentru a preveni putrezirea lemnulului, lasati de la înălţimea podelei o distanta de 20-30 cm si o distanta de aproximativ 5-10 cm de la pereţi.În orice caz, lemnul va fi întotdeauna amplasat la o distanţă sigură de orica aparat de combustie.

3. Aprindeti focul în mod corespunzător. Cu aschii de lemn sau rumeguş sau pastile de aprindere.

4. Aprinderea. Înainte de a aprinde focul deschide complet admisiile de aer ale focarului. 

5. Combustia corecta. Până când veţi vedea flacăra trebuie să fie deschise toate gurile de admisie pentru aer ale focarului.Inchiderea timpurie a aerului pentru combustie duce in procesul de ardere la formarea de creozot, cu o poluare a aerului crescuta şi totodata explozii mici în coşul de fum provocand astefel distrugerea completă a acestuia. O flacără clară,strălucitoare şi galben-roşu indică combustie buna. Închideţi deschiderile de aer, atunci când se termină arderea şi aveţi doar bucatele de jar mici, care ard cu flăcări albastre. O noua incarcare cu lemn ar trebui să se faca numai pe jar, nu  peste flacara. Asigurati intotodeauna o cantitate suficienta de aer pentru ardere.

6. Curăţarea efectuata de către utilizator In cazul unei bune combustii se elimină cenuşă din camera de ardere, la intervale mai mari. Este important faptul că cenuşa sa nu împiedice admisie aerului de combustie. O cenuşă pulbere fina de culoare gri indica o combustie buna. 

7. Întreţinerea şi controlul pentru componentele mecanice şi electronice ale focarului trebuie să fie efectuata în mod regulatde către un tehnician calificat. Curatarea periodica a cosului de fum este obligatorie prin lege acest lucru are ca rezultat reducerea emisiile de gaze toxice, economie de combustibil, previne incendierea interna ce poate cauza daune şi probleme structurale. 

8. Sfatul expertului ! Este recomandabil să consultati un expert inainte de a cumpara o sobă, un şemineu sau soba pe lemne. Acesta va putea dimensiona corect sursa de incalzire de care dvs. aveti nevoie. 

9. Semineul si cosul de fum trebuie să fie instalate de către o firma de specialitate. Aceasta va tine cont de toti factorii conjucturali si va va ajuta sa luati o decizie corecta si sigura pentru aceasta sursa de incalzire. Daca doriti sa montati singurun semineu va rog sa va documentati.


Cum se transfera caldura... STIINTIFIC
 

 


Simplificând lucrurile, în explicarea transferului de căldură ne vom folosi de câteva noţiuni: temperatura, mişcarea căldurii,energia termică (căldura) şi radiaţia infraroşie. Temperatura este cantitatea de energie termică a unui material, măsura energiei cinetice medii a acestuia rezultate din mişcarea atomilor şi moleculelor constituente. Radiaţia infraroşie reprezintă regiunea spectrului electromagnetic cu lungimi de undă între 0,7 şi 300 µm. Mişcarea căldurii este mişcarea energiei termice dintr-un loc în altul ori, mai tehnic spus, schimbul energiei interne (energie asociată mişcării particulelor) dintre sistemele implicate în schimbul de căldură. Căldura are tendinţa de a se muta dintr-un un loc mai cald către unul mai rece. Aşa se face, de exemplu, că masele de aer se mişcă dintr-o zonă în alta, formând vânturi puternice uneori, când diferenţade temperatură este mare. 

Transferul căldurii se face în trei feluri: radiaţie, convecţie şi conducţie. La nivel microscopic, energia termică (căldura) înseamnă energia cinetică a particulelor unui material. Cu cât este mai mare agitaţia termică (vibraţia şi mişcarea liniară aparticulelor), cu atât este mai ridicată temperatura. Întrucât căldura este o formă de energie, este măsurată în Jouli. • 1Joule = 1 N*m = 1 kg m/s2 * m • 1 calorie este echivalentul energiei necesare pentru a ridica temperatura unui gram de apă distilată de la 19,5 la 20,5 °C. • 1 calorie = 4.186 Jouli • 1 Calorie mare = 1000 calorii Atomii şi moleculele se află încontinuă mişcare. În lichide şi gaze, atomii se mişcă foarte rapid, lovindu-se unii de alţii şi de marginile containerului în care se află; în plus, ei vibrează. În solide atomii nu se prea pot mişca, fiind prinşi în structura matriceală specifică fiecărui tip de solid, dar în schimb vibrează. Obiectele emit radiaţie când electroni cu energie superioară de pe un nivel atomic superior cad pe un nivel de energie inferior. Pierderea de energie se face prin emisie de fotoni, vehicule ale radiaţieielectromagnetice. De asemenea, atomii absorb energie, electronii încep să se mişte mai repede şi uneori urcă pe niveluri superioare. Toate obiectele emit ori absorb radiaţie. Dacă emisia de energie este mai mare decât absorbţia de energie,temperatura obiectului scade, iar dacă emisia este inferioară absorbţiei, temperatura obiectului creşte. 

Radiaţia  -  Transferul prin intermediul radiaţiei electromagnetice are loc atunci când căldura se transmite de la un corp la altul fără ca cele două corpuri să se atingă. O plită încinsă ori un foc vă încălzesc mâna fără a fi nevoie să atingeţi plita ori să obăgaţi în foc. Unde electromagnetice nevăzute, mare parte din gama undelor infraroşii, poartă căldura de la plită către dumneavoastră. Mâna dumneavoastră absoarbe radiaţia şi, în consecinţă, se încălzeşte. Toate materialele radiază energie termică în cantităţi determinate de căldura lor (Dispozitivele de vedere pe timp de noapte, bazate pe detectarea călduriir adiate de corpul uman, nu emit, ci doar recepţionează radiaţia infraroşie şi o transformă în radiaţie din spectrul vizibil).Energia termică este, în acest caz, transportată de fotoni, vehicule ale radiaţiei electromagnetice de orice frecvenţă. Dacă temperaturile a două corpuri sunt identice, schimbul de căldură nu mai are loc, instaurându-se o stare de echilibru termic.Unde întâlnim acest tip de transfer de căldură? • Soarele încălzeşte Pământul prin intermediul radiaţiei solare • Un bec cu incandescenţă radiază căldură • Focul emite unde electromagnetice prin intermediul cărora ne încălzim. Desigur,clasificarea transferului căldurii indicată mai sus nu înseamnă că în natură vom găsi ori transfer prin radiaţie, ori prin conducţie, ori prin convecţie. 

Conducţia  -  este transferul căldurii dintre două materiale care intră în contact unul cu celălalt. Energia cinetică moleculară a unui material (zone dintr-un material) se transferă unui alt material (zone din acesta) cu energie cinetică mai mică prin intermediul coliziunilor particulelor constituente. Această modalitate este cel mai important tip de transfer pentru solide. De pildă, dacă îndrăzniţi să puneţi mâna pe plita încinsă, transferul de căldură va avea loc foarte rapid, din cauza diferenţei mari de temperatură dintre plită şi mână şi, în funcţie de temperatura plitei, veţi suferi în consecinţă. De asemenea, în felul acesta puteţi explica de ce mânerul ibricului cu care faceţi ceaiul de dimineaţă, dacă nu este făcut dintr-un material cu indice scăzut de conductibilitate termică ori nu este izolat termic, se va încălzi repede şi veţi avea nevoie de un prosop pentru a ridica ibricul de pe aragaz. În acest caz, atomii mânerului intră într-o stare de vibraţie, pe care, prin coliziune, o transferă grabnic atomilor vecini. Unele substanţe sunt bune conducătoare de căldură, ca de exemplu: argintul, oţelul, fierul,cuprul, pe când altele sunt buni izolatori, ca lemnul, hârtia ori aerul. 

Convecţia  -  căldurii reprezintă mişcarea naturală a căldurii; acest tip de transfer se aplică gazelor ori fluidelor. După cum sigur aţi observat în propria locuinţă, aerul cald, mai puţin dens, are tendinţa de a se ridica, iar cel rece de a coborî. Acest principiu este ilustrat, bunăoară, de funcţionarea unui cuptor, unde aerul este încălzit de arzător, pentru a urca apoi în partea superioară a cuptorului, unde se răceşte, coboară iarăși, iar ciclul continuă până când mâncarea este gata. Convecţia este cea care coordonează mişcarea unui lichid într-un ibric, de pildă. În timp ce flacăra aragazului acţionează asupra fundului ibricului, apa se încălzeşte, agitaţia internă devine vizibilă cu ochiul liber şi creşte în volum, în timp ce apa mai rece şi mai densă de la suprafaţă coboară, urmând acelaşi ciclu pe care l-am descris mai sus în cazul aerului din interiorul unui cuptor.Unde întâlnim convecţia? • Un balon cu aer funcţionează după principiul conform căruia aerul cald este mai uşor decât aerul rece • Într-o sobă cu lemne ori cărbuni • Curenţii de aer respectă principiul convecţiei • Mişcarea aerului din propria locuinţă • Mişcarea apei dintr-un vas aflat pe aragaz, la încălzit.

Rezumat de 
ing. Albert Schrotter 
consultant tehnic www.semineesobe.ro


 

  
  
  

www.semineesobe.ro

 

Peste 500 de seminee pe stoc, livrare gratuita, montajul rapid oriunde in Romania. Montajul dureaza maxim o zi, se lucreaza curat.

Produse certificate CE ! Semineele sunt fabricate doar din marmure, granit si pietre naturale, neporoase de calitate superioara.

Vezi mai multe marturii
 
  


  
  


  

Newsletter

 
Vrei sa fii informat prin email despre reduceri, promotii si noutati?  


  
  
  
   
 
Filme montaj si prezentare seminee
PROBA DE FUNCTIONARE LA MAI MULTE SEMINEE
SEMINEU AZAY - montaj si prezentare
SEMINEU MABLY - montaj si prezentare
SEMINEU MARBOURG - montaj si prezentare
SEMINEU MARILLES - montaj si prezentare
SEMINEU DELFI - montaj si prezentare
SEMINEU PASER - montaj si prezentare
SEMINEU MINERVE - montaj si prezentare
SEMINEU BELFORT IN CASA DE LEMN
 
...LINK-uri
PROBA DE FUNCTIONARE LA MAI MULTE SEMINEE
www.focarefonta.ro
www.cos-fum.ro
www.gratardegradina.ro
 
YOUTOBE
PROBA DE FUNCTIONARE LA MAI MULTE SEMINEE
Proiectare personalizata SEMINEE - video
NOU! - GAMA NOUA DE SEMINEE CLASICE - video
CUM FUNCTIONEAZA UN SEMINEU - video
CUM FUNCTIONEAZA UN FOCAR - video
PREZENTARE SEMINEU MARILLES
 
Cont client
Sitemap
CONTACT
INSTRUCTIUNI FOLOSIRE SEMINEU
 
seminee, semineu, seminee rustice, seminee preturi, cos de fum, focar fonta, sobe, seminee clasice, seminee ieftine, seminee pe lemne, seminee electrice, seminee romania, seminee centrala, rustic, rustice, clasic, clasice, seminee pe lemne seminee, semineu, seminee rustice, seminee preturi, cos de fum, focar fonta, sobe, seminee clasice, seminee ieftine, seminee pe lemne, seminee electrice, seminee romania, seminee centrala, rustic, rustice, clasic, clasice, seminee pe lemneseminee, semineu, seminee rustice, seminee preturi, cos de fum, focar fonta, sobe, seminee clasice, seminee ieftine, seminee pe lemne, seminee electrice, seminee romania, seminee centrala, rustic, rustice, clasic, clasice, seminee pe lemne Lemnul de foc un amanunt extrem de important pentru seminee! Odata ales semineul si dupa ce aceasta s-a montat, e important sa avem cateva cunostinte despre lemnul care v-a fi folosit la incalzirea focarului. Lemnul, cel mai antic material folosit de om, a fost mereu utilizat si la incalzire pe langa vasta utilitate in domeniul constructiilor. E important ca lemnul folosit la incalzirea semineelor sa fie taiat in anotimpul rece; se pastreaza inlocuri uscate, aerisite natural; se taie in bucati de dimensiunea dorita adaptata la marimile focarului din semineu; se va tine cont de umiditatea acestuia care trebuie sa fie cat mai scazuta; un randament termic sporit au lemnele de esenta tare:fagul,stejarul, salcamul, care ard cu flacara mica si dureaza mai mult. O mare atentie se acorda regimului de functionare al focarului care prescrie cantitatea maxima de lemne ce se poate consuma in unitatea de timp. O suprasolicitare va duce in primul rand la posibile afectari ale structurii externe datorita temperaturilor ridicate(ingalbenirea lavabilului in zona de refulare etc), sau la dizlocarea partilor componente la semineu. In general se recomanda un regim de circa 4-6 kg/ora,functie de capacitatea focarului din semineu si recomandarile fabricantului. Daca consideram ipotetic puterea calorica a carpenului ca fiind 100%, atunci alte esente de lemn au urmatoarele procente din cea a carpenului: stejar=99%, artar=91%, fag=89%, mesteacan=86%, tei=80%, salcie=71%, brad=70%, arin=67%,plop=65%. Sunt preferate esentele tari care au bun randament termic si o durata indelungata de ardere in seminee. Este total contraindicat sa se utilizeze in seminee lemnul obtinut din recuperari, cum sunt traversele de cale ferata si stalpii de lemn de la retelele de telegraf sau curent. Aceste materiele imbacsesc si infunda rapid cosul de fum si prezinta riscul de emanatii de gaze toxice. Este foarte important sa se utilizeze in seminee lemne uscate. Nu numai ca lemnul umed arde rau, dar el impiedica degajarea caldurii si antreneaza gudroane care ancraseaza hornul. Suficient de uscat, lemnul se aprinde usor si arde fara a emana mirosuri grele. Lemnul verde, proaspat taiat, este inutilizabil drept combustibil in seminee. Pentru a favoriza uscarea lemnului, este de preferat ca acesta sa fie spart in bucati mari. Durata minima de uscare este dela 18 luni pana la 2 ani, in functie de conditiile de depozitare. Reguli clare pentru utilizarea semineului ! 1. Alegerea combustibilului - Arde numai lemn natural, netratat şi uscat cu un conţinut de umiditate sub 20%; acesta este lemnul tăiat şi uscat în mod corespunzător de aproximativ 2 ani. 2. Depozitarea corespunzătoare - Depozitarea adecvata este de cea mai mare importanţă pentru menţinerea calităţii lemnului de foc. Uscarea lemnului tăiat dupa marimea dorita pentru utilizare, ar trebui să se faca in incaperi bine ventilate şi aerisite, acoperite şi protejate de ploaie şi de soare pentru un minim de 2 luni, tinand cont totusi ca că timpul de depozitare corespunzătoare este de 2 ani. Pe cat posibil lemnele sa fie depozitate în aer liber sau în camere sau pivniţe bine ventilate, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului (întotdeauna lasati fereastra deschisă, chiar şi în timpul iernii). Pentru a preveni putrezirea lemnulului, lasati de la înălţimea podelei o distanta de 20-30 cm si o distanta de aproximativ 5-10 cm de la pereţi.În orice caz, lemnul va fi întotdeauna amplasat la o distanţă sigură de orica aparat de combustie. 3. Aprindeti focul în mod corespunzător. Cu aschii de lemn sau rumeguş sau pastile de aprindere. 4. Aprinderea. Înainte de a aprinde focul deschide complet admisiile de aer ale focarului. 5. Combustia corecta. Până când veţi vedea flacăra trebuie să fie deschise toate gurile de admisie pentru aer ale focarului.Inchiderea timpurie a aerului pentru combustie duce in procesul de ardere la formarea de creozot, cu o poluare a aerului crescuta şi totodata explozii mici în coşul de fum provocand astefel distrugerea completă a acestuia. O flacără clară,strălucitoare şi galben-roşu indică combustie buna. Închideţi deschiderile de aer, atunci când se termină arderea şi aveţi doar bucatele de jar mici, care ard cu flăcări albastre. O noua incarcare cu lemn ar trebui să se faca numai pe jar, nu peste flacara. Asigurati intotodeauna o cantitate suficienta de aer pentru ardere. 6. Curăţarea efectuata de către utilizator In cazul unei bune combustii se elimină cenuşă din camera de ardere, la intervale mai mari. Este important faptul că cenuşa sa nu împiedice admisie aerului de combustie. O cenuşă pulbere fina de culoare gri indica o combustie buna. 7. Întreţinerea şi controlul pentru componentele mecanice şi electronice ale focarului trebuie să fie efectuata în mod regulatde către un tehnician calificat. Curatarea periodica a cosului de fum este obligatorie prin lege acest lucru are ca rezultat reducerea emisiile de gaze toxice, economie de combustibil, previne incendierea interna ce poate cauza daune şi probleme structurale. 8. Sfatul expertului ! Este recomandabil să consultati un expert inainte de a cumpara o sobă, un şemineu sau soba pe lemne. Acesta va putea dimensiona corect sursa de incalzire de care dvs. aveti nevoie. 9. Semineul si cosul de fum trebuie să fie instalate de către o firma de specialitate. Aceasta va tine cont de toti factorii conjucturali si va va ajuta sa luati o decizie corecta si sigura pentru aceasta sursa de incalzire. Daca doriti sa montati singurun semineu va rog sa va documentati.